Są rzeczy i wydarzenia, które mają miejsce jedynie raz w roku, swój określony czas. Rzeczy, które urastają do rangi rytuału. Miłośnicy najlepszej kuchni mają wiosenne szparagi, świat wina beaujolais nouveau, a piwosze piwo uwarzone ze świeżym chmielem. Chmielem, który do dziś uznawany jest za roślinę magiczną, stanowiącą duszę piwa. W tym roku możemy cieszyć się ze świeżego chmielu w sposób wyjątkowy, po raz pierwszy wznosząc toast piwem Książęce Świeży Chmiel.
W czym kryje się dusza piwa?
Blisko siedem tysięcy lat trwało poszukiwanie rośliny, która zrównoważyłaby słodowy smak piwa. Gdy ponad tysiąc lat temu piwowarzy po raz pierwszy odszpuntowali beczkę ze złocistym trunkiem uwarzonym z dodatkiem szyszek chmielu, zrozumieli, że odkryli roślinę jedyną w swoim rodzaju. Bowiem chmiel oddał piwu to co miał najcenniejsze – charakterystyczną szlachetną goryczkę oraz dziesiątki aromatów. To właśnie w aromatach zaklęta jest siła chmielu. Jedna szyszka może zawierać aż 850 różnych związków aromatycznych!
Dawniej piwowarzy warzyli piwo korzystając z chmielu w szyszkach. Jednak tylko raz w roku, na przełomie sierpnia i września, kiedy szyszki nabierały odpowiedniego koloru i rozmiaru mogli dodać do piwa świeży chmiel. Czas gdy odszpuntowywano beczki z piwem ze świeżym chmielem był świętem chmielarzy, piwowarów oraz wszystkich miłośników piwa. Do dziś największe piwne festiwale nawiązują do tego okresu. Nieprzypadkowo właśnie w październiku odbywa się niemiecki Oktoberfest i czeski Pilsner Fest.
Polskie święto chmielu
Tegoroczna jesień będzie powrotem do piwowarskich korzeni, do czasu, w którym wyczekiwano uwarzonego tylko jeden raz w roku piwa ze świeżym chmielem. 20 października 2014 r., w wybranych lokalach, swoją premierę będzie miało uwarzone przez piwowarów Tyskich Browarów Książęcych piwo Książęce Świeży Chmiel. Piwo dostępne będzie jedynie przez kilka tygodni, wyłącznie z beczki, tak by mogło dłużej zachować swój świeży aromat. Do uwarzenia Świeżego Chmielu użyto szyszek z tegorocznych zbiorów z Lubelszczyzny, które osobiście do kadzi dodał główny piwowar Tyskich Browarów Książęcych – Leszek Popiołek.
Dzięki świeżemu chmielowi piwo cechuje się niespotykanym świeżym aromatem oraz szlachetną goryczką, która zbalansowana jest przez delikatną słodycz pochodzącą ze słodu pilzneńskiego. Do uwarzenia Książęcego Świeży Chmiel użyto również słodu karmelowego, który wnosi do piwa karmelowe nuty oraz ciemnozłoty kolor. Dzięki najwyższej jakości składników piwo przykrywa długo utrzymująca się czapa piwnej piany.
Książęce Świeży Chmiel będzie dostępne jedynie w pubach. Dlaczego tam? Święto świeżego chmielu to czas radości, a tę najlepiej wyraża się razem z przyjaciółmi, znajomymi czy po prostu z innymi ludźmi doceniającymi najlepsze piwo. Każdy kto kocha goryczkę i bogactwo piwnych aromatów, powinien wznieść toast za chmiel, za tę roślinę, w której zamknięta jest dusza piwa.
Więcej informacji: www.ksiazece.pl i www.facebook.com/ksiazece
Link do strony artykułu: https://wm.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/swieto-swiezego-chmielu-jedyny-taki-czas-w-roku